Skocz do zawartości
Deduss

Jabłecznik z budyniową nutą.

Rekomendowane odpowiedzi

Deduss    3 054

Składniki:

Kruszonka:

- Mąka krupczatka (250 gramów)

- Masło (100 gramów)

- Cukier (100 gramów)

- Cukier waniliowy (3 łyżeczki)

- Jajka (2 sztuki)

- Proszek do pieczenia (0.5 łyżeczki)

Jabłka:

- Masło (30 gramów)

- Mus jabłkowy (150 gramów)

- Kwaśne jabłka (400 gramów)

- Kasza manna (25 gramów)

- Cynamon z Wietnamu Knorr (0.5 łyżeczki)

- Cytryna (1 sztuka)

Krem budyniowy:

- Śmietana 36% HUT (60 mililitrów)

- Mleko 3.2% (200 mililitrów)

- Jaja (2 sztuki)

- Cukier (50 gramów)

- Mąka kukurydziana (30 gramów)

- Masło (30 gramów)

- Żelatyna w listkach (1 sztuka)

Przygotowanie:

KROK 1.

Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka.

KROK 2.

Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Resztę kruszonki rozsyp luźno do drugiej blaszce z pergaminem i piecz całość w 170C ok. 15-20 minut aż nabierze złotego koloru.

KROK 3.

Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

KROK 4.

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki do ostudzenia.

KROK 5.

Przygotuj krem budyniowy. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.

KROK 6.

Gotowym kremem posmaruj przygotowane ciasto, posyp kruszonką i wstaw do lodówki na minimum 2h.

jablecznik-z-nuta-budyniowa-gotowy157718

Źródło: Przepisy,pl

  • Lubię to! 4
  • Super! 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sharkowy    84

Darmowy vip forever na diablo dla tego, kto zrobi mi taki jabłecznik :o

  • Wow! 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Smarties    764

W weekend może spróbuje hah

  • Lubię to! 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.