Skocz do zawartości
Deduss

Jabłecznik z budyniową nutą.

Rekomendowane odpowiedzi

Deduss    2 987

Składniki:

Kruszonka:

- Mąka krupczatka (250 gramów)

- Masło (100 gramów)

- Cukier (100 gramów)

- Cukier waniliowy (3 łyżeczki)

- Jajka (2 sztuki)

- Proszek do pieczenia (0.5 łyżeczki)

Jabłka:

- Masło (30 gramów)

- Mus jabłkowy (150 gramów)

- Kwaśne jabłka (400 gramów)

- Kasza manna (25 gramów)

- Cynamon z Wietnamu Knorr (0.5 łyżeczki)

- Cytryna (1 sztuka)

Krem budyniowy:

- Śmietana 36% HUT (60 mililitrów)

- Mleko 3.2% (200 mililitrów)

- Jaja (2 sztuki)

- Cukier (50 gramów)

- Mąka kukurydziana (30 gramów)

- Masło (30 gramów)

- Żelatyna w listkach (1 sztuka)

Przygotowanie:

KROK 1.

Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka.

KROK 2.

Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Resztę kruszonki rozsyp luźno do drugiej blaszce z pergaminem i piecz całość w 170C ok. 15-20 minut aż nabierze złotego koloru.

KROK 3.

Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

KROK 4.

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki do ostudzenia.

KROK 5.

Przygotuj krem budyniowy. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.

KROK 6.

Gotowym kremem posmaruj przygotowane ciasto, posyp kruszonką i wstaw do lodówki na minimum 2h.

jablecznik-z-nuta-budyniowa-gotowy157718

Źródło: Przepisy,pl

  • Lubię to! 3
  • Super! 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Smarties    727

W weekend może spróbuje hah

  • Lubię to! 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.