Skocz do zawartości
leos

Faworki -- chrusty

Rekomendowane odpowiedzi

leos    4 804

Składniki:

- 4 żółtek jaj

- 5 dużych łyżek śmietany 18 %

- 30 dag maki

- 1 łyżka octu

- pół łyżeczki cukru

- szczypta soli 

- smalec i olej do smażenia

- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

 

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy żółtka mieszamy łyżką. 

Wsypujemy śmietanę oraz resztę składników.

Wyrabiamy w misce ciasto ręką, potem przekładamy na stolnice posypana mąką i wyrabiamy ciasto.

Dzielimy na części i rozwałkujemy na cienkie warstwy. Przecinamy nożem w poprzek rozwałkowane ciasto i dzielimy na kawałki takie jak na faworki. 

W garnku rozpuszczamy smalec i dodajemy oliwy tak aby po wrzuceniu racuchów były zatopione.

Wrzucamy faworki do gotującego oleju gdy będą rumiane przewracamy na drugą stronę. Wyjmujemy na pergamin ja używam ręcznika papierowego aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

 

Smacznego.

Ps Ciasto musi być dobrze wyrobione dzięki czemu faworki będą bardziej pulchne podczas smażenia. 

 

download.jpg

  • Lubię to! 2
  • Super! 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
dredek    3 767

Korzystałeś z jakiegoś źródła czy sam pisałeś? :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
leos    4 804
Godzinę temu, dredek napisał:

Korzystałeś z jakiegoś źródła czy sam pisałeś? :D

Sam pisałem przepis mojej babci z zeszytu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
dredek    3 767

No to ładnie plusik leci :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
kubiik    583

Kocham faworki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
BeN!u.    454
 

TEMAT ZAMKNIĘTY PRZEZ MODERATORA

Jeśli nie zgadzasz się z decyzją moderatora, zgłoś ten post.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.