Skocz do zawartości
Malloy

Burger Teriyaki z ananasem

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

 

500 g mięsa wołowego, grubo zmielonego

3/4 łyżeczki soli

1 łyżka sosu sojowego

1 płaska łyżeczka suszonego czosnku

1/2 łyżeczki suszonego imbiru

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 żółtko (opcjonalnie)

 

Sos:

3 – 4 łyżki cukru brązowego (można użyć miodu)

1 płaska łyżka suszonego czosnku

3/4 łyżeczki suszonego imbiru

12 łyżek sosu sojowego

12 łyżek wody

2 łyżki octu ryżowego

1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

 

Dodatkowo:

4 plastry sera żółtego

4 plastry ananasa

2 garście rukoli lub innej sałaty

2 łyżki kukurydzy (opcjonalnie)

4 łyżeczki majonezu

4 bułki burgerowe 

 

Przygotowanie

Składniki sosu oprócz połowy wody i skrobi, umieść w rondelku i lekko podgrzej, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj 2-3 minuty cały czas mieszając. Skrobię rozpuść w reszcie zimnej wody, dolej do sosu i zagotuj do zgęstnienia. Zestaw z ognia, przelej do słoika lub butelki i schłódź.

Mięso wymieszaj z przyprawami (oraz opcjonalnie żółtkiem) i uformuj 4 kule, następnie spłaszcz za pomocą lekko zwilżonych dłoni. Mięso schłódź przed obróbką termiczną przez min 30 minut. Patelnię lub patelnię grillową posmaruj odrobiną oleju i smaż burgery po 2-3 minuty z każdej strony. Na sam koniec posmaruj je z każdej strony sosem teriyaki i pozostaw chwilę na patelni, żeby doszły. Podgrzej przekrojone bułki i plastry ananasa. Dolną część bułki posyp kukurydzą, połóż plaster sera (możesz chwilę zapiec np. w piekarniku), następnie burgera, ananasa, jeszcze odrobinę sosu teriyaki, rukolę i wierzchnią część bułki posmarowanej majonezem. Zajadaj!

 

źródło

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.