Skocz do zawartości
Ziemniak

Varanus salvator – waran leśny

Rekomendowane odpowiedzi

image.jpegimage.jpeg

Varanus salvator to  kolejny przedstawiciel gadziej elity, majestatyczny waran leśny zwany też paskowanym, najbardziej rozpowszechniony gatunek azjatyckiego warana.

Obszar jego występowania to ogromne obszary Azji, od Indii i Sri-Lanki na zachodzie po Filipiny na wschodzie, południową granicą występowania jest Indonezja, a północną Chiny południowe, wraz z populacją tychże waranów na wyspach Morza Południowochińskiego i wokół Hongkongu. 

Jest gatunkiem związanym z terenami podmokłymi, bagnami namorzynowymi, wiecznie zielonymi lasami, ale też występuje w środowisku antropogenicznym i na znacznych wysokościach do 1100 metrów n.p.m.

To jeden z największych jaszczurów żyjących obecnie na świecie; rekord długości to aż 321 cm – tyle mierzył osobnik znaleziony na Sri-lance.

Szybko biega, świetnie wspina się po drzewach i pływa, zanurzony pod wodą wytrzymuje do 30 minut.

Młode warany leśne mają wielu wrogów – duże ptaki (np. czaple i orły), inne warany czy dzikie koty, dlatego najbezpieczniej czują się na drzewach rosnących nad brzegami wód z których w razie zagrożenia skaczą wprost do wody.

Dorosłe rzadziej korzystają z możliwości wspinania się po drzewach , wolą kopać nory o długości do 9 – 10 m , w których temperatura wynosi ok. 26°C.
Jako doskonali pływacy potrafią przemieszczać się z lądu stałego na wyspy i z wyspy na wyspę zasiedlając je i poszerzając swój obszar zasięgu.

Różnorodność ich diety w naturze jest naprawdę imponująca – od owadów , którymi żywią się młode osobniki, przez mięczaki, skorupiaki, ryby, płazy, węże, żółwie, młode krokodyle, jaszczurki w tym inne warany, ptaki, jaja, małe i większe ssaki, padlina i ludzkie zwłoki oraz odpadki i ekskrementy wyrzucane przez tubylczą ludność.

W porównaniu do innych jaszczurek warany te są odporne na trucizny wytwarzane przez ropuchy Rhinella marina i zjedzenie ich nie wywołuje efektów zatrucia.

Okres godowy u V.salvator to czas gwałtownych zachowań z widowiskowymi walkami samców rywalizujących o prawo do zapłodnienia samic .
Podobna agresja towarzyszy samym zalotom w wyniku których samice często odnoszą mniej lub bardziej poważne rany.

W naturze samica składa jaja najczęściej w wykopanej przez siebie jamie, termitierze czy też w spróchniałym drzewie. Ilość jaj jest zmienna i zależy od wieku i kondycji samicy, średnio to kilkanaście jaj; może składać je więcej niż raz w roku. Inkubacja w warunkach naturalnych może trwać nawet 9 – 10 miesięcy.

źródło

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
 

TEMAT ZAMKNIĘTY PRZEZ MODERATORA

Jeśli nie zgadzasz się z decyzją moderatora, zgłoś ten post.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.