Skocz do zawartości
leos

Placki drożdzowe (pączki)

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki :

- 3 szklanki mąki pszennej

- 1 i 1/2 szklanki mleka

- 40 dag drożdzy

-1/2 łyżeczki soli

-1 łyżeczka cukru

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania 

Przygotowanie:

1. Drożdze wyjąc z lodówki aby były ciepłe.

2. Mąkę przesiać do miski dodając sól.

3. Wlać do garnka 1/4 szklanki mleka i nagrzać (nie zagotować) dodać drożdze i 2 łyżki maki, odstawić na ok. 10 minut by podrosły.

4. W mące zrobić dołek i wlać rozczyn drożdzowy dodać cukier i resztę ciepłego mleka.Zgarniamy mąkę do środka aby połączyć składniki.

5. Po połączeniu składników zaczynamy wyrabiać ciasto rękami aż do jednolitej masy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia.

6. Na patelni rozgrzewamy olej i nabieramy namoczoną w wodzie łyżką cisto które przekładamy na patelnie i smażymy z każdej strony ok 3 minuty.

7. Gotowe placuszki przekładamy na ręcznik papierowy aby odszączyć od tłuszczu i potem posypujemy cukrem pudrem z obu stron.

Jeżeli mamy strzykawkę do nadziewania możemy dodać do środka marmoladę. 

 

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.