Skocz do zawartości
Maka Paka

Ciasto marchewkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

- kostka do pieczenia Kasia - 200g

- marchewka starta na tarce - 2 szklanki

- jajka - 4 szt.

- cukier - 0,5 szklanek

- mąka - 2 szklanki

- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

- soda oczyszczona - 2 łyżeczki

- sól - 1 szczypta 

- bułka tarta

Lukier:

- cukier puder - 200g

- sok z 1 cytryny - 1 szt.

Przygotowanie

1. Marchewkę osącz na sicie. Jeśli jest bardzo soczysta lekko odciśnij nadmiar soku.

2. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Jajka zmiksuj z cukrem na puch.

3. Wsyp połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Wymieszaj.

4. Ciągle mieszając dodaj startą marchewkę i resztę mąki. Na koniec wlej ostudzoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

5. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i piecz około 45 minut w 180 st.C.

6. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt gęsty by można go było utrzeć, dodaj odrobinę wody. Przestudzone ciasto polej lukrem.

https://www.przepisy.pl/przepis/ciasto-marchewkowe-6577

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.