Skocz do zawartości
Shelma

Kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka (potrawa jednogarnkowa)

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na kaszotto to polska wersja risotto. Zamiast ryżu krótkoziarnistego pyszna, polska kasza gryczana. Może być palona i może być biała. To zależy tylko od Ciebie. Niezależniej jakiej kaszy użyjesz na pewno to kaszotto będzie pysznym obiadem.

Zaletą tego przepisu na kaszotto jest to, że jest to potrawa jednogarnkowa. Za jednym zamachem masz gotowy cały obiad. Nawet zupę obskoczysz, bo przecież jest w nim bulion ;) To oczywiście taki żart, ale zdecydowanie jest to świetny obiad, który można szybko przygotować, niewielkim nakładem sił i kosztów.

Kaszotto jest łatwiejsze do przygotowania od risotto, bo nie trzeba stale go mieszać dolewając po chochelce bulionu. Raz wlewasz, a potem to już tylko trzeba czekać, nakryć stół i... Jak odsłonisz pokrywkę to cały dom zaleje pyszny zapach gotowego kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dobrze że mówisz, bo zapomniałem xdd

Składniki na kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka (potrawa jednogarnkowa)

500 g piersi kurczaka
200 g kaszy gryczanej (może być palona lub niepalona)
2 pory
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
400 g szpinaku "baby"
1 papryczka chilli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła (można zamienić na olej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

 

Pora umyj i pokrój w pół plasterki. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Kurczaka umyj, wysusz i pokrój w niedużą kostkę. Obtocz w soli, pieprzu i oregano.

Na dużej patelni lub w płaskim rondlu rozgrzej olej, dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści. Szybko przesmaż czosnek, dodaj pora. Posól i popieprz, zmniejsz płomień i smaż 5 minut często mieszając aż por zacznie robić się szklisty. Nakryj i smaż 2 minuty, żeby por zmiękł.

Do pora i czosnku dodaj kurczaka, zwiększ płomień i obsmaż mięso, mieszająco, żeby się nie przypaliło.

Wsyp suchą kaszę gryczaną, wymieszać składniki i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty aż ziarenka kaszy pokryją się tłuszczem. Wlej gorący bulion, doprowadź całość do wrzenia. Przykryj patelnię, zmniejsz płomień i gotuj całość 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

Odkryj pokrywkę, jeśli jest dużo płynu to odparuj go.

Na koniec dodaj opłukany szpinak, wymieszaj i smaż aż szpinak "zwiędnie".

Podaj posypane plasterkami papryczki chilli.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.