Skocz do zawartości

wazzup

Moderator
  • Zawartość

    1 097
  • Post ratio

    0.06
  • Wpisów na czacie

    1 298
  • Darowizny

    0,00 zł 
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    5

Muzyka

Ostatnia wygrana wazzup w dniu 8 Maj

Użytkownicy przyznają wazzup punkty reputacji!

O wazzup

  • Tytuł
    legenda AWP
  • Urodziny 1996.10.18

Dodatkowe informacje

  • Imię
    Patryk
  • Lokalizacja
    Chorzów
  • Płeć
    Mężczyzna
  • Platforma
    Steam
  • Nick na serwerze
    wazzup
  • Gadu Gadu
    21039716

Ostatnie wizyty

2 389 wyświetleń profilu
  1. 1. Nick na forum, serwerze: wazzup 2. Chcę wziąć wolne z powodu: wyjazd służbowy 3. Na jak długo chcę wziąć wolne: do 7.08
  2. wazzup

    przyjęty by STRiTE

    Na tak +doświadczony + przyda się osoba do pilnowania porządku +/- podanie skromne i nie do końca przekonuje +mikrofon + na dd2 nie widziałem aby sprawiał kłopoty
  3. wazzup

    czas trwania rundy

    Proponuje aby zmniejszyć czas rundy 5 minut na 3 minuty bądź 2, ponieważ często zostaje 3 minuty do końca rundy a są 2 osoby żyjące i szukające siebie po mapie a wtedy kilka osób z serwera ucieka
  4. Składniki: Rolady: 6 plastrów po 1-1 (5 cm wołowiny najlepiej część krzyżowa) 1 cebula 2 średnie ogórki kiszone 3 łyżki musztardy sarepskiej 2 kawałki kiełbasy śląskiej 150 g boczku surowego (wędzonego) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 l. bulionu (ale jak macie użyć z kostki to lepiej już chyba wody) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju do smażenia sól (pieprz) Kluski śląskie: 1,5 kg ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 jajko (nie powinno być ale ja dodaje) sól Modra kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 100 g boczku smalec do smażenia o ile będzie potrzebny ocet sól (cukier, pieprz) Sposób wykonania: Rolady śląskie od nich zaczynamy bo najdłużej i najwięcej z tym roboty. Mięso rozbijamy, najlepiej przez folię na plastry mniej więcej 0,5 cm jak na kotlety schabowe. Rozkładamy i pieprzymy lekko z jednej strony a z drugiej smarujemy łyżeczką musztardy na każdy z nich. Na stronę z musztardą układamy boczek, ogórka, i kiełbasę pokrojone w słupki i cebulę w piórka. Nakładamy warstwę na całej powierzchni zachowując odstęp od brzegów. Zawijamy dość ciasno upychając farsz do środka palcami a boki mięsa zawijamy pod spód. Spinamy rolady wykałaczkami lub obwiązujemy białą, bawełniana nitką. Na bardzo rozgrzanej wysokiej patelni z pokrywą smażymy rolady z każdej ze stron na maśle z olejem. Nie przesadzamy mamy zamknąć mięso a nie usmażyć - lekko złote wystarczy. Zmniejszamy ogień prawie do zera i zalewamy wodą lub bulionem, tak by lekko wystawały. Wrzucamy ziele i liście i lekko solimy. Przykrywamy i dusimy ok. 2 godzin na minimalnym ogniu od czasu do czasu je obracając. Po 2 godzinach odkrywamy patelnię i sprawdzamy mięso pewnie minimum jeszcze z pół godziny albo godzina przed nami. Nie ma lekko. Gotujemy dalej już bez przykrycia, redukując trochę płyny. 10 min. przed końcem gotowania robimy zasmażkę lub mieszamy mąkę z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Kluski śląskie Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką i jajkiem. Najlepszy jest stosunek 1/4 mąki do 3/4 ziemniaków. Wyrabiamy masę i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, na końcu robimy kciukiem wgłębienie i układamy na blacie. Kluski gotujemy najlepiej w momencie jak zagęścimy sos, w posolonym wrzątku ok. 2-3 minut. To akurat najprostsze z tego wszystkiego. Modro kapusta To też w miarę proste. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści myjemy i usuwamy twardy środek. Szatkujemy drobno i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy do miękkości (trzeba sprawdzać by nie przeciągnąć). Na patelni podsmażamy boczek z cebulą, najlepiej na smalcu jeśli mamy chudy boczek. Kapustę odcedzamy, mieszamy z cebulą i boczkiem i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Ja dodatkowo ścieram pół jabłka do środka. Dokładnie wymieszać i podawać ciepłe lub zostawić całość i podawać na zimno po przegryzieniu się składników.
  5. Wodzionka, czyli śląska zupa z czerstwego chleba, to proste danie, które jest bardzo tanie i które jest wyjątkowo smaczne. Podawane jest często z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Ta wersja przygotowana jest na bulionie i ze skwarkami. Przaśna, ale bardzo smaczna. Składniki na wodzionka, czyli śląska zupa z czerstwego chleba 5-6 kromek mocno czerstwego chleba 6 ząbków czosnku 15-20 dag słoniny 4 szklanki bulionu sól 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie dania wodzionka, czyli śląska zupa z czerstwego chleba Obrane ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj, następnie rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Chleb pokrój na sporą kostkę. Słoninę pokrój na małą kostkę, wrzuć na patelnię, lekko posól i wytop chrupiące skwarki. Bulion doprowadź do wrzenia. Kostki chleba i czosnek rozłóż do 4 talerzy, dodaj skwarki i po łyżce wytopionego z nich tłuszczu. Zalej wrzącym bulionem. Posyp natką pietruszki i od razu podawaj.
  6. wazzup

    Jaką broń wolisz?

    Deagle m4 czy famas?
  7. wazzup

    Szukam koleguf do biznes Tour

    jak będziecie chcieli zagrać to jestem chętny
  8. wazzup

    Czy kojarzysz użytkownika wyżej?

    niestety kojarzę a chciałbym nie kojarzyć
  9. wazzup

    Liczymy do 10000.

    2339
  10. wazzup

    Szukam butów pomocy

    TEMAT ZAMKNIĘTY PRZEZ MODERATORA Jeśli nie zgadzasz się z decyzją moderatora, zgłoś ten post.
  11. wazzup

    Szukam butów pomocy

    brak aktywności z strony twórcy tematu. Temat zamykam
  12. wazzup

    Pokaż swoją twarz

    Z Marcin Siwek z Jeden Osiem L
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.